Hemmagjord prinskorv


Att göra egen prinskorv smakar så mycket bättre än den man köper färdig i butiken. Till detta recept måste du ha en köttkvarn med korvhorn. Du vet exakt vad som är i och kan variera kryddningen så att korven blir som du vill ha den.

Ingredienser

  • 500 g fläskkarré
  • 300 g högrev
  • 200 g späck (låt ligga i frysen ett tag innan)
  • 2 msk salt
  • 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1/2 kruka färsk timjan
  • ca 5 meter fjälster

Gör så här

  • Spola av och blötlägg fjälstret i ljummet vatten (ca 3 timmar). Fjälstret är redo att användas när det är genomblött och sladdrigt.
  • Mal köttet i köttkvarn (3‐4 mm hålskiva). Ställ in färsen i kylen medan du mal späcket. Blanda sedan ihop späcket med färs och kryddor, men bearbeta inte färsen för mycket. Tillsätt kallt vatten till lämplig konsistens.
  • Smörj in korvhornet med olja och trä upp fjälstret.
  • Fyll korvarna lagom hårt och massera försiktigt under tiden bort eventuella luftblåsor som bildas (stick försiktigt hål med en nål om det behövs). Mata ut färsen till hela fjälstret är fyllt.
  • Snurra eller bind av till önskade korvlängder. Häng upp korven svalt och låt den droppa av till den känns torr, eller torka av med en handduk. Lägg in i kylen. Smaken kommer allra bäst till sin rätt efter ett dygn i kylen.
  • Stek korven tills den är genomstekt. Servera med stekt potatis eller på julbordet.
Koka julkorv

Skriv en kommentar

Julkorv.se - För dig som vill lära dig mer om att göra julkorv