Hemmagjord julkorv


Julkorv görs av antingen färdigmald färs eller fläskkött som du mal själv. Du behöver en köttkvarn med korvhorn och fjälster att fylla färsen i. Du vet exakt vad som är i och kan variera kryddningen så att korven blir som du vill ha den.

Ingredienser

  • 2 kg fläsk eller fläskfärs
  • 3 msk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vitpeppar, mald
  • 1 tsk kryddnejlika, mald
  • 2 tsk ingefära, mald
  • 2 tsk kryddpeppar, grovstött
  • 1 dl potatismjöl
  • fjälster (2-5 meter beroende på tjockleken på korvarna)

Till kokningen

  • salt
  • lök
  • kryddpepparkorn
  • lagerblad

Gör så här

  • Spola av och blötlägg fjälstret i ljummet vatten (ca 3 timmar). Fjälstret är redo att användas när det är genomblött och sladdrigt.
  • Mal köttet i köttkvarn (3‐4 mm hålskiva). Blanda sedan ihop färs och kryddor, men bearbeta inte färsen för mycket. Tillsätt kallt vatten till lämplig konsistens.
  • Smörj in korvhornet med olja och trä upp fjälstret.
  • Fyll korvarna lagom hårt och massera försiktigt under tiden bort eventuella luftblåsor som bildas (stick försiktigt hål med en nål om det behövs). Mata ut färsen till hela fjälstret är fyllt.
  • Snurra eller bind av till önskade korvlängder. Kom ihåg: två knutar mellan varje korv!
  • Häng upp korven svalt och låt den droppa av till den känns torr, eller torka av med en handduk. Lägg in i kylen. Smaken kommer allra bäst till sin rätt efter ett dygn i kylen.
  • Pricka korven med en nål och lägg den i en kastrull med så mycket vatten att det täcker. Lägg i klyftad lök, lagerblad, salt och kryddpeppar. Värm upp långsamt utan lock och låt den sedan sjuda på så låg värme att det nätt och jämnt bubblar, annars kan korven spricka. Sjud i ca 30-45 minuter beroende på korvens storlek.
  • Servera med kokt potatis och senapssås, alternativt rotmos, eller på julbordet.

Tips

Gör en saltblandning och gnid in den okokta korven i.

  • 2,5 msk grovt salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 tsk salpeter

Gnid in korven med saltblandningen och låt ligga i en stor skål/bunke under ett dygn i kylskåp innan tillagning.

Koka julkorv

Skriv en kommentar

Julkorv.se - För dig som vill lära dig mer om att göra julkorv