Hemmagjord julkorv, alternativ två


Här kommer ett mer smakrikt recept på hemmagjord julkorv. Testa gärna att variera kryddningen efter din egen smak!

Ingredienser

  • 300 gram fläskkött
  • 500 gram fläskfärs
  • 250 gram späck
  • 300 gram potatis (gärna mjölig)
  • 125 gram palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 1 kruka timjan (alt 2 msk torkad)
  • 2 msk ingefära, mald
  • 1 msk gult senapspulver
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 tsk nymald kryddpeppar
  • 2 msk salt
  • 7 dl uppkokt och avsvalnad mjölk
  • Fjälster (2-5 meter beroende på tjockleken på korvarna)

Till kokningen

  • salt
  • lagerblad
  • vitpepparkorn
  • kryddpepparkor

Gör så här

  • Spola av och blötlägg fjälstret i ljummet vatten (ca 3 timmar). Fjälstret är redo att användas när det är genomblött och sladdrigt.
  • Skala och koka potatis och palsternacka mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna och ställ sedan kallt i kylskåp.
  • Koka upp mjölken och låt den svalna. Ställ kallt i kylskåp.
  • Mal köttet i köttkvarn (3‐4 mm hålskiva). Ställ in färsen i kylen medan du mal potatis, palsternacka, lök och späck.
  • Blanda sedan ihop späck, köttfärs, grönsaksfärs och kryddor, men bearbeta inte färsen för mycket. Tillsätt kallt vatten till lämplig konsistens.
  • Smörj in korvhornet med olja och trä upp fjälstret.
  • Fyll korvarna lagom hårt och massera försiktigt under tiden bort eventuella luftblåsor som bildas (stick försiktigt hål med en nål om det behövs). Mata ut färsen till hela fjälstret är fyllt.
  • Snurra eller bind av till önskade korvlängder. Kom ihåg: två knutar mellan varje korv!
  • Häng upp korven svalt och låt den droppa av till den känns torr, eller torka av med en handduk. Lägg in i kylen. Smaken kommer allra bäst till sin rätt efter ett dygn i kylen.
  • Pricka korven med en nål och lägg den i en kastrull med så mycket vatten att det täcker. Lägg i lagerblad, salt, vitpeppar och kryddpeppar. Värm upp långsamt utan lock och låt den sedan sjuda på så låg värme att det nätt och jämnt bubblar, annars kan korven spricka. Sjud i ca 30-45 minuter beroende på korvens storlek.

Tips

Gör en saltblandning och gnid in den okokta korven i.

  • 2,5 msk grovt salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 tsk salpeter

Gnid in korven med saltblandningen och låt ligga i en stor skål/bunke under ett dygn i kylskåp innan tillagning.

Koka julkorv

Skriv en kommentar

Julkorv.se - För dig som vill lära dig mer om att göra julkorv